Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

NANOTEXNOLOGY 2012: Ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας


Τα νανοσωματίδια ως ένα από τα καινοτόμα υλικά που συνθέτουν τα εξελιγμένα οργανικά φωτοβολταϊκά, προσφέρουν μεγάλη ενεργειακή απόδοση.


Αυτή η καινοτομία που προκαλεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας έρχεται στο επίκεντρο των εισηγήσεων που θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας,

NANOTEXNOLOGY 2012 και στο ετήσιο Συνέδριο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά ISFOE12 (2 εως 5 Ιουλίου 2012)

Τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά εκτυπωμένα πάνω σε μια εύκαμπτη επιφάνεια έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, να είναι πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, και να εφάπτονται απόλυτα σε κάθε είδους επίπεδη και κυρτή επιφάνεια.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2012, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, «η φωτοβολταϊκή μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί θα έχει εφαρμογή σε μικρές επιφάνειες, καθώς και ηλεκτροχρωμικές οθόνες φωτισμού, που- μελλοντικά- θα αντικαταστήσουν τον κλασικό φωτισμό, εξοικονομώντας ενέργεια σε ποσοστό 100%».

Σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη διεθνή αγορά που έχει όλο και περισσσότερες ανάγκες για εναλλακτικές μορφές ενέργειας το ζητούμενο είναι να βρεθούν ανθεκτικά , φθηνά , αποδοτικά υλικά και αυτά τα νέα δεδομένα συζητούν στη Θεσσαλονίκη διεθνούς κύρους επιστήμονες απ όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του NANOTEXNOLOGY 2012 (30 Ιουνίου-7 Ιουλίου)

Μέσα στην προσεχή 10ετία, σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, θα μπορούν τα σπίτια να καλύπτονται με φωτοβολταϊκές μεμβράνες, οι οποίες θα συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική, θα παρέχουν ενεργειακή αυτονομία στα κτίρια. Οι δε ηλεκτροχρωμικές οθόνες φωτισμού θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα θα είναι καλαίσθητες και το χρώμα του φωτισμού θα αλλάζει ανάλογα με τη διάθεση.

«Η δημιουργία τέτοιων μικρών επιχειρήσεων οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί μια πρώτης τάξεως επενδυτική ευκαιρία. Το συνολικό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης κυμαίνεται μεταξύ 25-30 εκατομμύρια ευρώ», εξηγεί ο κ. Λογοθετίδης.

Πως ξεκίνησαν όλα
Οι πρώτες δοκιμές για τα νέας γενιάς φωτοβολταϊκά από οργανικά ηλεκτρονικά ξεκίνησαν στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, ένα από τα πιο σύγχρονα πλέον στην Ευρώπη, το 1998.

Τότε δημιουργήθηκαν οι πρώτες...ζελατίνες οι οποίες οπτικά δε διαφέρουν σε τίποτε από αυτές τις μεμβράνες με τις οποίες προφυλάσσουμε το φαγητό. Εκεί επάνω τοποθετούνται ημιαγώγιμα υλικά πυριτίου. Στη συνέχεια τα υλικά αντικαταστάθηκαν με οργανικά, πολυμερικά τα οποία μπορούν να δώσουν το ίδιο φαινόμενο και έχουν χαμηλότερο κόστος.

Οι πρώτες εφαρμογές φωτοβολταϊκών με την τεχνολογία πυριτίου έγιναν στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας το 2005-7 . Στη συνέχεια το πυρίτιο αντικαταστάθηκε με οργανικά υλικά τα οποία έχουν και υγρή μορφή ώστε να παράγονται και σε μεγάλες επιφάνειες. Έτσι δημιουργήθηκαν φθηνά ανθεκτικά φωτοβολταικά στοιχεία τα οποία μπορούν να απλωθούν πάνω σε ζελατίνη σε τεράστιες και ιδιαίτερα εύκαμπτες επιφάνειες.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι παντρέψαμε αυτή τη καινούργια ανακάλυψη των ηλεκτρονικών που κάναμε με την τεχνολογία μαζικής παραγωγής για τεράστιες επιφάνειες. Φέραμε από τη μία πλευρά μια καινοτομία, τα Οργανικά 

Ηλεκτρονικά με τις πολύ λεπτές στρώσεις υγρών που εναποτίθενται πάνω σε επιφάνειες και από την άλλη μια τεράστια βιομηχανία που είναι σχετικά εύκολη κι όχι δαπανηρή» εξηγεί ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου LTFN του ΑΠΘ Καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
ISFOE 2012

Στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά ( ISFOE12) που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στη Hellexpo ΔΕΘ στο πλαίσιο του NANOTEXNOLOGY 2012, θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και οι καινοτομίες που αφορούν τα νανο-υλικά, τις αρχιτεκτονικές των διατάξεων και τις διαδικασίες ανάπτυξης για την κατασκευή και παραγωγή των οργανικών φωτοβολταϊκών και των εύκαμπτων οθονών.

 Στο ISFOE12 θα πραγματοποιηθούν πάνω από 150 προφορικές παρουσιάσεις και παρουσιάσεις αφίσας από διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες από πάνω από 25 χώρες πάνω σε θέματα αιχμής που αφορούν τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά. Επίσης θα παρουσιαστούν τα τελευταία αποτελέσματα από πάνω από 15 Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα που αναπτύσσουν τις τεχνολογίες αυτές που θα οδηγήσουν σε εμπορικά προϊόντα τα επόμενα 3-5 χρόνια. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ειδικές Συνεδρίες & Workshops που αφορούν τις τεχνολογίες Laser για την ανάπτυξη Οργανικών Ηλεκτρονικών, τα Οργανικά Φωτοβολταϊκά, και τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της Βιοηλεκτρονικής.
Περισσότερες πληροφορίες:
Συνάντηση για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα
Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στις 15.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το OPEN INNOVATION WORKSHOP ON ORGANIC ELECTRONICS

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012 στις 15:30 θα λάβει χώρα το OPEN INNOVATION WORKSHOP ON ORGANIC ELECTRONICS κατά τη διάρκεια του NANOTEXNOLOGY 2012 ( http://www.nanotexnology.com/index.php?option=com_content&view=article&id=391:contact-us&catid=34&Itemid=287 )

Το OPEN INNOVATION WORKSHOP υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COLAE- Commercialization Clusters of OLAE (http://www.colae.eu/) και διοργανώνεται από το Εργαστήριο LTFN/ ΑΠΘ και το Γαλλικό Cluster PLASTIPOLIS (συνεργάτες του έργου COLAE). Η Agenda του Workshop επισυνάπτεται. The Workshop is realized in the framework of the FP7 European Project COLAE "Commercialization Clusters of OLAE" and is organized by Aristotle University of Thessaloniki (LTFN Lab) & Plastipolis (COLAE partners).
Main goal:
To identify the most promising areas and applications for industrial and commercial developments of OLAE based products.
Scope of discussions (preliminary):
- Energy harvesting
- Green Energy
- Advanced consumer products
Participants :
- End users
- Product suppliers
- Technology providers
- Leading research labs


Ο στόχος του OPEN INNOVATION WORKSHOP είναι να εντοπίσει τις πιο υποσχόμενες εφαρμογές για την εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη των οργανικών ηλεκτρονικών δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού προϊόντων που βασίζονται σε εφαρμογές των οργανικών ηλεκτρονικών OLAE (Organic Large Area Electronics) αλλά και των ολοένα και περισσότερων βιομηχανιών που εμπλέκονται στον τομέα αυτό. (Η αναφορά στο flyer για τη θεματολογία σχετικά με την ενέργεια είναι ενδεικτική και μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους τομείς εφαρμογών των οργανικών ηλεκτρονικών.)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου