Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Κουτρουμάνης: «Προστατεύσαμε 300.000 θέσεις απασχόλησης»


«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Η πολιτική αλληλεγγύη των κρατών-μελών της ευρωζώνης είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης χρέους όσο και για το μέλλον του κοινού μας νομίσματος».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, στην παρέμβασή του στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Απασχόλησης (EPSCO), που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με ευθύνη της πολωνικής προεδρίας.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στο «Ελληνικό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης» και σημείωσε: «Σε συνθήκες οξύτατης κοινωνικής κρίσης, με σημαντικές θυσίες για το σύνολο του ελληνικού λαού, η Ελλάδα μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα, από 15,7% του ΑΕΠ το 2009, στο 10,6% το 2010 και η προσπάθεια συνεχίζεται. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, το τρέχον έτος, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 9% του ΑΕΠ».

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η Ελλάδα «πέτυχε να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής ύφεσης».

«Μειώσαμε δραστικά το μη μισθολογικό κόστος, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές, με σκοπό να προστατεύσουμε την υφιστάμενη παραγωγική απασχόληση καθώς και να τονώσουμε τη ζήτηση εργασίας. Με βάση τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία, τα εν λόγω προγράμματα συνέβαλαν στην προστασία περίπου 300.000 θέσεων απασχόλησης και στην επαγγελματική ένταξη 80.000 ανέργων», ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης και προσέθεσε:

«Δρομολογήσαμε ειδικά προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας για την απασχόληση, εντός του 2011, 57.500 ανέργων […] εφαρμόζουμε ολοκληρωμένα προγράμματα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του τοπικούς κοινωνικούς εταίρους, για την ενδυνάμωση των τοπικών πρωτοβουλιών ανάπτυξης και απασχόλησης. Οι δράσεις αυτές θα συμβάλουν, εντός του 2011, και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012, στη δημιουργία 40.000 θέσεων απασχόλησης. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός πλέγματος αποτελεσματικής προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, έτσι ώστε, να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και στέγαση».

Ο κ. Κουτρουμάνης αναγνώρισε ότι «η οικονομική ύφεση και η δραματική αύξηση της ανεργίας υποσκάπτει τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής» και «ευρύτατες ομάδες του πληθυσμού αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες μας», ενώ τόνισε την ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την επιτυχία των κοινών στόχων.

Ο υπουργός Εργασίας κατέληξε λέγοντας ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να συνδυασθεί με νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν, σταδιακώς, το δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη και την πρόσβαση όλων στην παραγωγική απασχόληση».

Η Σύνοδος του Συμβουλίου Απασχόλησης εξετάζει τον απολογισμό της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Στη Σύνοδο θα τεθεί επίσης, το θέμα της τροποποίησης του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση με στόχο να συνεχισθεί η προσωρινή παρέκκλιση για τη διετία 2012-2013 έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της ύφεσης, θέση, που υποστηρίζει ένθερμα η Ελλάδα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου